Pigmentvlekken behandelen

Door verschillende factoren kunt u last krijgen van donker gekleurde plekken in de huid, ook wel pigmentatie genoemd. Of het nu om een klein plekje gaat of een verdeeld masker over het gezicht, we willen liever een egale tint. Pigmentvlekken behandelen is mogelijk en belangrijk om deze vervelende verkleuringen te verminderen of te laten verdwijnen. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om pigment te behandelen en te voorkomen. Als u er zich aan ergert, is het zonde om er mee te blijven zitten.We kunnen door een gesprek bepalen wat uw verwachtingen/ wensen zijn en daarop een advies- of behandelplan maken.

Afspraak maken

Soorten pigmentproblemen

Lentigo en ouderdomsvlekken

Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek genoemd, is een bruine plek op de huid die bij veel mensen op latere leeftijd voorkomt. Vaak is zonlicht de oorzaak van de plek en daarom zien we ze vaak in het gezicht of op de handruggen. Meestal is een lentigo onschuldig, echter een enkele keer kan het kwaadaardig zijn. Wanneer de vlek jeukt of van kleur of grootte veranderd, raden we aan langs de huisarts te gaan. Er kan dan sprake zijn van huidkanker waarna behandeling door een arts nodig is.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Melasma is een onschuldige bruine verkleuring in het gezicht bij vrouwen die zwanger zijn, de pil gebruiken of hormoonmedicatie nodig hebben. Dit uit zich meestal op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Ondanks dat het onschuldig is kan het als zeer belemmerend worden ervaren. Het vervelende is bovendien dat wanneer een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, het vaak door een zwangerschap, pilgebruik, hormoonmedicatie en zonlicht zich opnieuw kan uiten.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) zijn onschuldige rode tot bruine verkleuringen van de huid. De letterlijke vertaling is: Na ontsteking te veel pigmentatie. Dit betekent dat er een teveel aan pigmentatie is na het ontstaan van een ontsteking in de huid, zoals acne of eczeem. Het wordt vaak verergert door zonlicht en het krabben aan, en hiermee kapot maken van, de huid.

Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige maar, soms storende aandoening. Door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur. Daardoor ziet men melkwitte vlekken op de huid in verschillende groottes en vormen. Dit komt vooral voor op de handen in het gezicht en in de schaamstreek. Helaas is er is nog weinig bekend over de oorzaak van de huidaandoening. Door camouflagetherapie kunnen de vlekken gecamoufleerd worden. Ook is zon bescherming belangrijk. Bovendien kan de dermatoloog hulp bieden.

Naevus (moedervlek)

Een naevus, ook wel moedervlek genoemd, is een onschuldige en soms dikkere vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Vanaf de geboorte en gedurende het leven kunnen er meerdere moedervlekken ontstaan. Erfelijkheid en zon verbrandingen als kind kunnen de ontwikkeling stimuleren. Soms kan een moedervlek zich kwaadaardig ontwikkelen. Wanneer de moedervlek van kleur of grootte verandert of klachten geeft, raden we aan langs de huisarts te gaan. Er kan dan sprake zijn van huidkanker waarna behandeling nodig is.

Hoe kan Jonckheid de pigmentvlekken behandelen?

Zonbescherming is het nummer 1 advies bij pigmentproblemen. Bij Jonckheid kunt u zonnebrand aanschaffen die het beste is voor uw huid en prettig aanvoelt op het gezicht of ergens anders.
Daarnaast is er veel mogelijk om het pigment te behandelen. Per persoon en soort pigmentprobleem is de behandeling anders.

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Medische-chemische peelings (aanbrengen van vloeistoffen)
  • Micro-needling (een pen met meerdere minuscule naaldjes die over de huid vibreren)
  • Pigment IPL-lasertherapie
  • Cryotherapie
  • Camouflage
  • Huidadvies

Het resultaat na de pigmentbehandeling

Na 1 tot 4 behandelingen merkt u dat het pigment minder is of zelfs helemaal is verdwenen. Soms dient de behandeling na de zomerperiode te worden herhaald. In de praktijk kunnen we u uitgebreid informeren.

Wordt de pigmentbehandeling vergoed?

Tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt, heeft u voor de behandeling van pigmentproblemen geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Vergoeding van pigmentbehandelingen valt meestal onder de noemer “camouflagetherapie”. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).